Havazás – Ismét figyelmeztetések a hétfőre várható rossz idő miatt

Ismét figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a hétfőn várható havazás, illetve hófúvás miatt.

Egy kamion elakadt a hóban Pécs és Kozármisleny között az 5711-es út és az M60-as autópálya csomópontjánál 2012. december 8-án.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt. MTI Fotó: Sóki Tamás

Egy kamion elakadt a hóban Pécs és Kozármisleny között az 5711-es út és az M60-as autópálya csomópontjánál 2012. december 8-án. Akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.
Ezen kívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest – valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnap a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Hétfőn viszont a helyenkénti hószállingózást, gyenge havazást követően a déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Délkelet-Alföldön vegyes halmazállapotú csapadék, havas eső, eső is várható. A Dunától nyugatra eső területeken hétfő éjfélig több mint 10 centiméternyi, a délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is hullhat.

Emellett a megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. A meteorológiai szolgálat azt írta: főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy magasabb hóbuckák alakuljanak ki.